SAP Werkgroep

SAP CRM

CRM bedient zich van steeds verfijndere technologieën. Dat blijkt al uit de volgende definitie van CRM:

CRM is een bedrijfsstrategie die zich richt op het realiseren van bedrijfsdoelstellingen en het creëren van duurzaam concurrentievoordeel door wederzijdse profijtelijke relaties met individuele klanten aan te gaan, te onderhouden, te maximalieren en – indien onvoldoende rendabel te maken – te beëindigen, waarbij bekwame klantgerichte medewerkers, bedrijfsprocessen en ICT optimaal worden gecombineerd.

Om je enigszins vertrouwd te maken met de IT ondersteuning bij CRM is deze cursus ontwikkeld. Je maakt daarbij kennis met een geavanceerde CRM applicatie: het CRM pakket van SAP. SAP CRM maakt deel uit van de SAP Business Suite. Om je een indruk te geven van deze Business Suite (lang niet alle onderdelen zijn opgenomen) het volgende plaatje:


Het CRM pakket wordt gebruikt door de volgende afdelingen: Marketing, Sales en Services. Op welke gebieden deze drie afdelingen ondersteuning ondervinden van SAP CRM wordt weergegeven door de volgende figuur:


Aan een aantal aspecten zal in deze cursus aandacht worden besteed. Via verschillende kanalen (telefoon, e-mail, internet, portals) is SAP CRM te benaderen. De volgende figuur geeft daar een helder beeld van.


Via het CRM systeem kun je o.a. de volgende onderdelen uit de SAP Business Suite of uit het omvattende Netweaver platform bereiken:
a. SAP ERP
b. SAP BI: Het Business Intelligence system van SAP(voorheen SAP Business Warehouse)
c. SAP Supply Chain Management: dus het systeem om logistieke processen te ondersteunen als productieplanning en vervoersplannen waaronder SAP APO als module valt. 

Stel een klant belt en besluit een order te plaatsen. De order wordt uiteindelijk in SAP ERP geplaatst. Via het CRM pakket kun je direct in het invoerscherm van de order komen. Je merkt niet dat je op dat moment in SAP ERP bezig bent. Voor je de levering aanmaakt dient een beschikbaarheidcontrole te worden uitgevoerd. In het Engels heet dat ATP = Available To Promise = Beschikbaar om de bestelde goederen toe te zeggen op de geplande afleverdatum. 

De context 
Jij komt tijdens deze cursus in dienst van het bedrijf PC4You.
Dit bedrijf is een grote computerfabrikant die net SAP CRM heeft geïnstalleerd.
Diverse activiteiten van PC4You zullen worden bekeken.